SCHUIFRAAM DEN HAAG

De opgave is betere isolatie en meer comfort door de bruikbaarheid van de schuiframen.

Het betreft een schuifraam van omstreeks 1890. Het onderschuifraam was onschuifbaar gemaakt door het doorsnijden van de touwen. Het bovenschuifraam is in werking en schuift naar beneden om te openen met zogenaamde tape balances. (Dit zijn veren die aan een lint zijn bevestigd waaraan het raam is bevestigd) Het aardige hiervan is dat het vlak tegen het kozijn rolt en niet stoort in het aanzicht.

Het glas wordt vervangen door van Ruysdael HR-glas, dat ook UV-werend is. Zie hiervoor ook de berekening die ik gemaakt heb in vergelijking met ander glas. De keuze voor van Ruysdael glas is o.a. ingeven door door de langere levensduur in vergelijking met dubbelglas met een spouw dat na verloop van tijd gas en zijn isolatiewaarde verliest op termijn van ongeveer 20 jaar. Ook de geringere dikte past beter in het bestaande raam.

Aangezien de ramen zwaarder worden dient het balanssysteem te worden aangepast. Dit kan door de gewichten te verzwaren of door een veersysteem toe te passen. (In dit geval Happy Lift houtje touwtje systeem.) Het bovenschuifraam zal met een nieuwe tape balance (Alleen verkrijgbaar in de US, zover ik weet) worden uitgerust, ook dit raam wordt zwaarder.

Indien noodzakelijk voor o.a. het comfort worden ook tochtwering en katrollen aangepakt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

 

2 gedachtes over “SCHUIFRAAM DEN HAAG

 1. Beste Daniel, wat een duidelijke vergelijking.

  Eindelijk iemand die de eenvoud herkent en daardoor echte waarde inzichtelijk maakt. Dit is goed voor onze buurt en voor alle buurten waar erfgoed en haar vensters beschermd moeten worden.

  Geringe dikte glas > vensterbehoud! Vensters zijn destijds ambachtelijk ontworpen en vervaardigd voor enkelglas.
  [i.p.v uitfrezen wat de sterkte en originaliteit van de bestaande schuiframen aantast, dit wordt door onkundige bedrijven gedaan]

  Lange levensduur > echte energiebesparing! Enkelglas (en jij schrijft ook Van Ruysdael glas) kan niet lek.
  [i.p.v. theoretische energiebesparing dat nimmer strookt met de werkelijkheid. Het uitblijven van garantie van dubbelglas in bestaande vensters onderstreept dit fenomeen. Iets met lucht gaat toch altijd lek/loopt leeg? Ballon, fietsband, autoband]

  Esthetiek > schoonheid is eeuwig!
  [i.p.v. de dubbele harde reflectie van nieuw dubbel glas, dat nooit een vertekening heeft tenzij het 200 euro/m2 kost]

  Ik heb naar aanleiding van jouw verhaal de website van Van Ruysdael glas eens gelezen. Zij gaan nog verder en weten dit ook te vertalen naar de gezondheid van onze monumenten en ons zelf. Misschien een keer bij de buurtcommissie Archipel aankaarten?

  Groet en ga zo door! Ik ondersteun je graag om jouw verhaal breder bekend te maken.

  Hendrik Cornelis – Sumatrastraat (Archipel, Den Haag juli 2021)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s